Over mij

Levensverhalen zitten vol rode draden. Taal is voor mij zo’n rode draad. Ik deel graag een stukje van mijn levensverhaal om je te laten zien hoe Bureau voor levenslinguïstiek is ontstaan. Taal is mijn instrument om bewustzijn en verbinding te creëren.

Iets met taal

Op de middelbare school in Utrecht was ik een echte alfa. Ik werd enthousiast van alles wat met taal en vreemde talen te maken had. Het was wel duidelijk: ik zou zeker ‘iets met taal’ gaan doen. Maar een taal studeren en dan voor de klas staan? Dat zag ik mijzelf niet doen. Het werd daarom Taal- en Literatuurwetenschap in Tilburg. Daar deed ik allerlei kennis en vaardigheden op om in de maatschappij iets anders met taal te kunnen doen.

Voorlichting

Ik ging werken bij het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Eerst als redacteur, later deed ik persvoorlichting en marketingcommunicatie. Taal werd een middel om voorlichting te geven. Voorlichting over geld in verschillende levensfasen.

Schrijven

Na zo’n 12 jaar met heel veel plezier bij het NIBUD te hebben gewerkt, wilde ik ‘los’. Ik besloot voor mijzelf te beginnen en heb in 2002 Brenda van Dam ConsumentenCommunicatie opgericht. Ik ging schrijven voor regionale kranten en andere opdrachtgevers. Over geld en allerlei andere moeilijke onderwerpen op het gebied van zorg en welzijn. Taal werd een middel om ingewikkelde zaken duidelijk en concreet te maken.

Interviewen

Opnieuw begon het te kriebelen. Ik schreef veel over zakelijke onderwerpen, feiten. Ik wilde los van die feitelijkheden, ging op zoek naar iets nieuws. Ik ging stemacteren, deed allerlei workshops, verdiepte mij in storytelling. Ik deed ook steeds meer interviews en maakte portretten van teams. Dat vond ik mooi om te doen. In een goed gesprek, zo merkte ik, kan er iets ontstaan bij degene die bevraagd wordt: iets van inzicht, het gevoel gehoord en gezien te worden.

De kunst van het goede gesprek

De kunst van het goede gesprek heb ik verder uitgewerkt in de vierjarige opleiding Biografisch Coachen aan het Instituut voor Biografiek. Daar heb ik geleerd hoe krachtig het is om in gespreksvorm stil te staan bij iemands biografie en zo antwoorden te vinden op levensvragen. Ook heb ik hier het autobiografisch schrijven ontdekt, een prachtige manier om met pen en papier op ontdekkingstocht te gaan. In 2019 heb ik de opleiding Biografisch Coachen en de masterclass Autobiografisch Schrijven afgerond.

Taal om bewust te worden

In 2019 ben ik ook Bureau voor levenslinguïstiek gestart. Hier komt voor mij alles samen. Ik doe iets met taal: Ik voer zinvolle gesprekken en ik geef schrijfcursussen, workshops en schrijfmeditaties. Soms schrijf ik levensportretten, maar ik wil vooral anderen inspireren om (met pen en papier) op zelfonderzoek uit te gaan. Ditmaal zet ik taal in om bewustzijn en verbinding te creëren. Dat is mijn levensmissie.