Je levensverhaal opschrijven?

Veel mensen willen graag hun levensverhaal vastleggen. Misschien geldt dat ook voor jou. Maar wat wil je dan eigenlijk? Heb je iets te vertellen of wil je iets te weten komen? Wil je een verhaal voor jezelf of wil je iets achterlaten voor anderen? Zoek je orde in de gebeurtenissen die achter je liggen of wil je weten wat het vervolg van jouw verhaal moet gaan zijn? Wat is een levensverhaal eigenlijk? En moet dat per se over jouw hele leven gaan? Misschien heb je allang een verhaal klaar dat je aan de mensen om je heen vertelt. Klopt dat verhaal eigenlijk wel? Is het misschien tijd om dat verhaal eens in beweging te zetten?

Flinke klus

Een levensverhaal opschrijven is mooi werk, maar ook een hele klus. Ik kan me goed voorstellen dat je er als een berg tegen opziet om alles wat je op jouw levenspad bent tegengekomen op papier te zetten. In dat geval heb ik goed nieuws voor je. Voor mij hoeft een verhaal geen groot alomvattend epos te zijn; een relaas van geboorte tot nu, met alle belangrijke gebeurtenissen en mensen die je op je levenspad bent tegengekomen.

Elk verhaal heeft iets te zeggen

Misschien heb je als je de behoefte uitspreekt om je levensverhaal vast te leggen, de behoefte om de essentie van wie jij bent aan het papier toe te vertrouwen. En daar kan ik je prima bij helpen. Het leven zit namelijk vol verhalen, van groot tot heel klein. Verhalen over successen en over obstakels. Over je zekerheden en je twijfels. Over wat je vond of hoopte te vinden. Eén ding hebben die verhalen met elkaar gemeen: ze gaan allemaal over jou! En allemaal hebben ze je iets te vertellen en staan ze met elkaar in verband.

Op verhaal via workshops of levensloopgesprekken

In de Workshops Autobiografisch schrijven gaan we op zoek naar die verhalen. Steeds rond een ander thema, kris kras door het leven heen. Ieder verhaal is hooguit tien minuten schrijfwerk. Daarna zetten we het verhaal wat meer in beweging, gaat het leven en kan het zijn werk doen. Geen grote berg om tegenop te zien, maar kleine stapjes die je op weg helpen. Is schrijven niks voor jou en ga je liever in gespreksvorm gestructureerd op zoek naar de hoofdstukken uit jouw levensverhaal? Kijk dan eens onder Levensloopgesprekken. Dat is ook een goede manier om op verhaal te komen.